Операційні активи (або оборотні активи)

операційні активи

Операційні активи (або оборотні активи) – це активи, які компанія використовує у своїй основній операційній діяльності для генерації доходу. Вони включають в себе різні види активів, які компанія зазвичай використовує протягом свого операційного циклу. Ці активи мають бути задіяні у виробничому процесі або в наданні послуг і здебільшого є ліквідними.

Визначення та тлумачення:

  1. Виробничі активи: Це активи, які використовуються безпосередньо у виробничому процесі. Наприклад, обладнання, машини, сировина.
  2. Запаси: Це товари, сировина та матеріали, які компанія зберігає для подальшого використання або продажу.
  3. Дебіторська заборгованість: Це кошти, які компанія має отримати від своїх клієнтів за надані товари або послуги.
  4. Грошові кошти та їх еквіваленти: Це наявні гроші на рахунках компанії, а також короткострокові інвестиції, які можна швидко конвертувати у гроші.

Приклади:

  1. Запаси товарів на складі у роздрібної компанії, які зберігаються для продажу клієнтам.
  2. Виробниче обладнання на фабриці, яке використовується для виготовлення продукції.
  3. Дебіторська заборгованість – суми, які компанія очікує отримати від клієнтів за відвантажені товари або надані послуги.
  4. Грошові кошти на рахунках компанії або короткострокові депозити, що можуть бути використані для поточних операційних потреб.

Ці активи відрізняються від необоротних активів (таких як будівлі або довгострокові інвестиції), які зазвичай використовуються протягом тривалішого періоду і не є частиною основної операційної діяльності компанії.

Related Post